• Pärnu Eliisabeti kirik
  • Püha Missa
    P kell 10 ja 18 | T K R kell 9 | N kell 18
  • Leerikursus
  • Koguduse töötajad
    Nikolai 22, Pärnu | 44 31 381
  • Kaitsepühakud
    Püha Eliisabet | Püha Johannes | Püha Nicolaus

VANAKIRIKLIKUD LUGEMISED

Jeesus Siiraki tarkuseraamat 24:3-4.6-7.12.22.32-33

Mina tulin Kõigekõrgema suust kõige loodu esmasündinuna. Ma elasin kõrgustes ja minu iste oli pilvesambas. Ma käisin ringi kogu maal, kõigi rahvaste ja rahvuste üle oli mul meelevald. Kõigi nende juures otsisin ma rahupaika: kelle pärisossa ma võiksin jääda? Ma juurdusin austatud rahvas, Issanda omandis, Tema pärisosas. Ma lasen oma juhatust ikka veel paista otsekui koitu ja valgustada kaugele, jättes selle tulevastele põlvedele igaveseks ajaks.

Graduale

Halleluuja. Halleluuja.
Õnnis oled sa, Neitsi Maarja, kes jäid püsima Issanda risti all.
Halleluuja.
Nüüd sa valitsed koos Temaga igavesti.
Halleluuja.

Luuka 1:26-33

Neil päevil läkitas Jumal ingel Gabrieli Galilea külla, mille nimi on Naatsaret, neitsi juurde, kes oli kihlatud Taaveti soost Joosepi nimelise mehega. Selle neitsi nimi oli Maarja. Tema juurde tulles ütles Gabriel: Rõõmusta, sa armuleidnu! Issand on sinuga! Tema oli aga vapustatud nende sõnade pärast ja imestas, mida see teretus võiks tähendada. Ja ingel ütles talle: Ära karda, Maarja, sest sa oled leidnud armu Jumala juures! Ja vaata, sa jääd lapseootele ja tood ilmale poja ja paned Talle nimeks Jeesus. Tema saab suureks ja Teda hüütakse Kõigekõrgema Pojaks ja Issand Jumal annab Talle Tema isa Taaveti trooni. Ja Ta valitseb kuningana Jaakobi soo üle igavesti ning Tema valitsusele ei tule lõppu.

 

JÄTKUV LUGEMINE

Apostlite teod 20:28-38

Neil päevil ütles Paulus Efesose kogudusevanematele: Pange tähele iseennast ja kogu karja, kelle ülevaatajaks Püha Vaim on teid pannud, et te karjastena hoiaksite Jumala kogudust, mille Ta on saanud iseenese vere läbi. Mina tean, et pärast minu äraminekut tulevad teie sekka julmad hundid, kes karja ei säästa, ja teie eneste seast tõusevad mehed, kes moonutavad tõde, et vedada jüngreid eneste järele. Seepärast valvake ja pidage meeles, et ma kolm aastat, ööd ja päevad, ei ole lakanud pisarsilmil igaühte manitsemast. Ja nüüd annan ma teid Jumala ja Tema armusõna hooleks; Temal on vägi teid üles ehitada ja anda teile pärand kõigi pühitsetute seas. Kellegi hõbedat ega kulda ega riideid ei ole ma himustanud. Te teate ise, et nende kätega olen ma teeninud endale ja oma kaaslastele seda, mis tarvilik. Ma olen teile kõigiti näidanud, et nõnda vaeva nähes tuleb hoolt kanda nõrkade eest, pidades meeles Issanda Jeesuse sõnu, mis Ta on öelnud: Õndsam on anda kui võtta! Ja kui ta seda oli öelnud, laskus ta põlvili ja palvetas koos nende kõikidega. Siis puhkesid kõik valjusti nutma ja kallistasid Paulust ning andsid talle suud. Kõige rohkem tegi neile haiget see, mis ta oli öelnud, et nad ei saavat enam kunagi tema palet näha. Siis nad saatsid ta laevale.

Graduale Psalm 68:29-30.32-36

Laulge Jumalale, mängige Issandale kiitust!
Sinu Jumal seadis sulle võimuse.
Kinnita, Jumal, mis Sa meie heaks oled teinud!
Sinu Jeruusalemma templi pärast toogu kuningad Sulle ande!
Suured isandad tulevad Egiptusest, Etioopia sirutab rutuga oma käed Jumala poole.
Teie, ilmamaa kuningriigid, laulge Jumalale, mängige Issandale kiitust,
Temale, kes sõidab taevaste taevas, mis on muistsest ajast!
Ennäe, Tema annab kuulda oma häält, võimsat häält.
Andke Jumalale võimus! Tema kõrgus on Iisraeli üle ja Tema võimus pilvedes.
Kardetav oled Sina, Jumal, oma pühast paigast, Iisraeli Jumal;
Tema, kes annab võimu ja tugevust rahvale. Tänu olgu Jumalale!
Laulge Jumalale, mängige Issandale kiitust!

Hüüd enne Evangeeliumi Johannese 17:17

Halleluuja. Halleluuja.
Issand, Sinu Sõna on tõde – pühitse meid oma tões!
Halleluuja.

Johannese 17:1. 6.11-19

Neil päevil tõstis Jeesus oma silmad taeva poole ja palvetas: Isa, ma olen teatavaks teinud Sinu nime inimestele, keda Sina mulle oled andnud maailmast. Püha Isa, hoia neid oma nimes, mille Sina andsid mulle, et nad oleksid üks nii nagu meie! Kui ma olin koos nendega, siis ma hoidsin neid Sinu nimes, mille Sina andsid mulle, ja varjasin neid ning ükski ei hukkunud neist peale hukatuse poja, et Kiri läheks täide. Nüüd aga tulen ma Sinu juurde ja räägin just seda maailmas, et minu rõõm oleks täielikult neis enestes. Mina olen andnud neile Sinu sõna ning maailm on vihanud neid, sest nemad ei ole maailmast, nii nagu minagi ei ole maailmast. Ma ei palu, et Sa võtaksid nad ära maailmast, vaid et Sa hoiaksid neid kurja eest. Nemad ei ole maailmast, nii nagu minagi ei ole maailmast. Pühitse neid tões: Sinu sõna on tõde! Nii nagu sina läkitasid minu maailma, läkitan ka mina nemad maailma. Ja ma pühitsen ennast nende eest, et ka nemad oleksid pühitsetud tões.

Kontakt

Pärnu Eliisabeti kogudus
Nikolai 22 | 80010 Pärnu
Reg kood 80211018

Telefon: +3724431381
Mobiil: +37256 664 626
E-post: parnu.eliisabeti @ eelk.ee

Arveldusarve:
EE111010902000838001
EELK Pärnu Eliisabeti kogudus