• Pärnu Eliisabeti kirik
  • Püha Missa
    P kell 10 ja 18 | T K R kell 9 | N kell 18
  • Leerikursus
  • Koguduse töötajad
    Nikolai 22, Pärnu | 44 31 381
  • Kaitsepühakud
    Püha Eliisabet | Püha Johannes | Püha Nicolaus

VANAKIRIKLIKUD LUGEMISED

Jeesus Siiraki tarkuseraamat 51:1-8.12

Ma ülistan Sind, Issand, Kuningas, ja kiidan Sind, Jumal, mu Lunastaja! Ma ülistan Sinu nime! Sest Sina oled olnud mu kaitsja ja aitaja, Sa oled päästnud mu ihu hukatusest ja kurja keele püügi­paelast, nende huultest, kes välja mõtlevad valet. Sa oled olnud mu abimees vaenlaste ees ning oled mu lunastanud oma suure halastuse ja oma nime pärast nende salvamistest, kes olid valmis mind neelama, nende käest, kes püüdsid mu hinge, paljudest vi­letsustest, mis mul on olnud, lämbumisest tules, mis mind ümbritses, ja tule keskelt, mida ma ise ei olnud süüdanud, surmavalla sügavast sülest ning kasimata keelest ja valelikust kõnest, ülekohtuse keele laimust kuninga ees. Mu hing ligines surmale ja mu elu oli lähedal surmavallale, mis on all. Mind piirati igalt poolt ja aitajat ei olnud, ma otsisin abi inimestelt, aga seda ei tulnud. Siis meenutasin ma Sinu halastust, Is­sand, ja Sinu tegusid igavikust alates, sest Sina va­bastad need, kes Sinu peale loodavad, ja päästad nad vaenlaste käest. Sellepärast ma ülistan ja kiidan Sind, jah, ma austan Issanda nime!

Graduale Psalm 45:15-16.5

Halleluuja. Halleluuja.
Neitsid tuuakse tema järel kuninga juurde juurde. Nad tuuakse rõõmu ja ilutsemisega.
Halleluuja.
Oma hiilguses tungi edasi õiguse ning alandlikkuse eest.
Halleluuja.

Matteuse 25:1-13

Neil päevil rääkis Jeesus oma jüngritele selle tähendamissõna: Siis on taevariik kümne neitsi sarnane, kes võtsid oma lambid ja läksid peigmehele vastu. Viis nendest olid rumalad ja viis arukad, rumalad võtsid küll oma lambid, kuid ei võtnud kaasa õli, arukad võtsid aga lampidele lisaks kaasa õlianumad. Aga kui peigmees viibis, jäid nad kõik tukkuma ja uinusid magama. Aga keskööl kostis hüüd: Ennäe, peigmees! Tulge välja teda vastu võtma! Siis ärkasid kõik need neitsid ja seadsid korda oma lambid. Rumalad ütlesid arukatele: Andke meile osa oma õlist, sest meie lambid kustuvad! Aga arukad vastasid: Ei mingil juhul, sellest ei jätku meile ja teile! Minge pigem kaupmeeste juurde ja ostke enestele! Aga kui nad olid ostma läinud, tuli peigmees, ja kes olid valmis, läksid temaga pulma, ja uks lukustati. Hiljem tulid ka need teised neitsid ja ütlesid: Isand, isand, ava mei­le! Aga tema vastas neile: Tõesti, ma ütlen teile, ma ei tunne teid. Valvake siis, sest te ei tea seda päeva ega tundi!

 

JÄTKUV LUGEMINE

Apostlite teod 19:1-8

Kui Apollos oli Korintoses, sündis, et Paulus käis läbi ülamaakonnad ja tuli alla Efesosse. Ja leides sealt mõned jüngrid, küsis ta neilt: Kas te võtsite vastu Püha Vaimu, kui te saite usklikuks? Nemad aga vastasid: Me ei ole kuulnudki, et Püha Vaim on. Ja tema ütles: Millesse siis teie olete ristitud? Nemad vastasid: Johannese ristimisse. Aga Paulus ütles: Johannes ristis meeleparandusristimisega, öeldes rahvale, et nad usuksid sellesse, kes tuleb pärast teda, see tähendab Jeesusesse. Seda kuuldes lasksid nad endid ristida Issanda Jeesuse nimesse. Ja kui Paulus pani oma käed nende peale, tuli neile Püha Vaim ja nad rääkisid võõraid keeli ja ennustasid. Neid oli kokku umbes tosin meest. Paulus läks siis sünagoogi ning rääkis julgesti kolm kuud, väideldes ja veendes inimesi Jumala riigi asjus.

Graduale Psalm 68:2-7.33

Laulge Jumalale, mängige Issandale kiitust!
Jumal tõuseb! Tema vaenlased hajuvad ja Tema vihkajad põgenevad Tema palge eest.
Nagu suits haihtub, nõnda Sa nad hajutad;
nagu vaha tule paistel sulab, nõnda hukkuvad õelad Jumala palge ees.
Kuid õiged rõõmutsevad ja hõiskavad Jumala palge ees ning ilutsevad rõõmu pärast.
Laulge Jumalale, mängige, kiites Tema nime, hõisake rõõmu pärast Tema ees!
Ta on vaeslaste isa ja lesknaiste asjaajaja, Jumal oma pühas elamus.
Jumal paneb üksildased elama majadesse ja viib välja vangid jõukale elujärjele.
Laulge Jumalale, mängige Issandale kiitust!

Hüüd enne Evangeeliumi Koloslastele 3:1

Halleluuja. Halleluuja.
Te olete koos Kristusega olete üles äratatud. Otsige siis seda, mis on ülal, kus Kristus istub Jumala paremal käel.
Halleluuja.

Johannese 16:29-33

Jüngrid ütlesid Jeesusele: Vaata, nüüd Sa räägid täie selgusega ega räägi võrdumitega. Nüüd me teame, et Sina tead kõike ega vaja, et keegi Sinu käest küsiks. Seetõttu me usume, et Sina oled pärit Jumala juurest. Jeesus vastas neile: Kas te nüüd usute? Ennäe, tund tuleb ja on juba tulnud, et teid hajutatakse igaüks ise kohta ning te jätate mu üksi. Ja ometi ma ei ole üksi, sest Isa on minuga. Seda ma olen teile rääkinud, et teil oleks rahu minus. Maailmas ahistatakse teid, aga olge julged: mina olen maailma ära võitnud.

Kontakt

Pärnu Eliisabeti kogudus
Nikolai 22 | 80010 Pärnu
Reg kood 80211018

Telefon: +3724431381
Mobiil: +37256 664 626
E-post: parnu.eliisabeti @ eelk.ee

Arveldusarve:
EE111010902000838001
EELK Pärnu Eliisabeti kogudus